maandag



There used to be a castle where my house is. It got torn down in the late 1800's.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Tilburg

I believe it was on the green patches. https://goo.gl/maps/lmKhC 'gracht' is where I ride my bike to the snack bar.

http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/5.3/125.htm


Er waren binnen een vestibule, zalen, een bakoven en vier marmeren schoorstenen, waaronder een van Napolitaans marmer. Er wordt ook gewag gemaakt van vijf loden pompen. Rechts van het kasteel trof men een door hoge muren omgeven "bassecour" aan, waarin een wijngaard en uitgelezen fruitbomen stonden.

Toen het kasteel, in opdracht van de gravinnen Van Hogendorp op donderdag 5 augustus 1858, in Villa Nova aan de Heuvel te Tilburg, publiek werd verkocht, behoorden daartoe ook twee hoeven en bouw- en weilanden naar hoeve op street view


Binnen de omheining van het complex, maar buiten de grachten, bevonden zich een koetshuis, stallingen, waarin plaats voor 28 paarden was, een tuinmanswoning, een duiventoren en een orangerie. Dat is een gebouw of serre, waar 's winters sinaasappelbomen en andere uitheemse gewassen bewaard worden

onder een hoge, fraai beplante berg een gemetselde "wijdvermaarde ijskelder" die o.a. diende tot het bewaren van fruit

het hoofdgebouw had een kelder, drie verdiepingen en een zolder.

Het interieur had vier marmeren schouwen (haarden). Rechts van het kasteel was een bassecour met fruitbomen en een wijngaard.

Voorts was er een vijver, rijk aan vis, te midden van een sterrenbos (barokke tuinarchitectuur).


Hij weet ook, dat veel hout van het kasteelbos gebruikt werd voor het maken van een reuzeput. Het boorwerk geschiedde door "vreemde deskundigen" met allernieuwste, door stoom gedreven machines. Toen bleek het voor vollerij en spoelerij totaal ongeschikt. De kunst van het zuiveren kende men nog niet. Men had door een laag "ijzererts" (zal wel "oer" moeten zijn!) geboord. Dat betekende het einde van de boorambitie. Het werk, waaraan "tienduizenden guldens" waren besteed, werd stopgezet. Enige jaren later is de "wonderput" weer dichtgemaakt. De kroniekschrijver, die er voor bekend stond, dat hij veel op zijn geheugen afging en derhalve met een korreltje zout genomen dient te worden, kreeg al deze bijzonderheden van zijn broer Adrianus, die wekenlang als timmerman aan de put heeft meegewerkt.

Willem VIII van Hessen-Kassel, die het kasteel in 1710 kocht voor 51.000 patagons 



lijst met vette kasteel dingen (in het frans)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten